Kedai Makan Sepanjang Tanjung Lumpur

Tanjung Lumpur Kuantan dipisahkan dengan sebuah jambatan yang merentasi sungai Kuantan. Jika dari bandar Kuantan, perlu lalu jambatan tanjung lumpur untuk ke destinasi kedai makan seafood di sepanjang jalan tanjung lumpur.

tanjung lumpur bridgePemandangan jambatan tanjung lumpur waktu malam.

Tempat makan seafood yang paling top di tanjung lumpur adalah Ana Ikan Bakar. Jika datang waktu hujung minggu, restoran ana ikan bakar ni padat dengan pengunjung dan mungkin terpaksa tunggu kerusi kosong untuk duduk. Tapi jangan bimbang, Restoran Ana Ikan Bakar ada dua di tanjung lumpur, satu di tepi jalan besar, dan satu lagi di tepi laut.

Terdapat beberapa resotran yang mashur di Pahang ni telah buka cawangan di tanjung lumpur. Jadi, terdapat banyak pilihan kedai makan di sini. Antara yang baru buka cawangan:

RESTORAN MABIQ
RESTORAN GOBANG MAJU
RESTORAN NASI DAGANG UBAI

So, jika ke Kuantan, menginaplah di fnkhomestay dan datanglah ke Tanjung Lumpur untuk menikmati makanan laut disini.

 

 

Posted in Jamu Selera, popular | Leave a comment

Hobi Ternak Kelulut di Rumah Teres

Hasil tuaian hari ni.

  • Dapat lah 3 botol kecil cukup untuk makan sendiri selama 1-2 bulan dengan kadar makan 2 kali sehari satu sudu
  • Kelulut ni, kami ada 1 log saja dan diletak di laman rumah teres yang di penuhi bunga-bunga seperti air mata pengantin. Bunga-bunga jiran pun banyak dan kelulut terbang hisap madu di sekitar taman perumahan
  • Log ni di beli dalam 2 tahun lepas dekat airport Kuantan. Ada pakcik jual log kelulut ni dengan harga waktu tu RM600. Pakcik ni ada restoran kat rumah dia berdekatan airport kuantan
  • Setakat kami pelihara ni, hasil sekali tuai, seperti diatas tu. tak mengecewakan dan cukup lah untuk buat makan sendiri
  • Ada plan nak tambah log lagi, dan harga semakin mahal sekarang ni. Tapi memandangkan kawasan rumah dah takde, cukup lah satu dulu. Cuma sekarang kantung madu kelulut tu dah agak penuh. Tak tahu nak buat macamana. Kena call penjual log untuk mintak khidmat nasihat macamana nak handle kantung yang dah penuh
  • Waktu nak ambil madu, kena pakai baju macam diatas sebab jenis kelulut ni garang. Walaupun ia tak mengigit, tapi agak rimas kalau dah mula menyerang
  • Pendek kata, hobi ni sekarang boleh mendatangkan faedah kepada kita dan log kelulut mempunyai permintaan yang tinggi
Posted in FnK Story, popular | Leave a comment

Jadi Engineer Tak Perlu SPM Aliran Sains

FnK Homestay di Jalan Beserah Kuantan menjadi tempat penginapan bagi ibu bapa yang mendaftar anak di POLTEKNIK KUANTAN.

Bidang kejuruteraan di Malaysia masih mempunyai potensi peluang pekerjaan yang tinggi berbanding bidang IT. Bidang-bidang seperti mechanical, electrical, civil, chemical masih diperlukan di sektor perindustrian di Malaysia. Namun begitu, nak masuk belajar di bidang ini, calon-calon mestilah dari aliran sains untuk membolehkan mereka memasuki asasi atau matrikulasi sebelum menyambung pengajian di peringkat degree di IPTA atau IPTS. Namun begitu peluang masih ada bagi yang bukan di aliran sains untuk sambung pengajian di peringkat degree dalam bidang kejuruteraan.

  1. Syarat kemasukan ke matrikulasi agak ketat untuk memboleh kan calon-calon lepasan SPM mengambil bidang kejuruteraan apabila tamat di matrikulasi. Mesti sekurang-kurangnya 5 kredit termasuk Add math. Lepasan bukan aliran sains tertutup peluang sambung degree di bidang kejuruteraan melalui kemasuk ke Matrikulasi.
  2. Lepasan SPM yang berhajat untuk sambung degree kejuruteraan tetapi tidak mahu ke Matrikulasi boleh mengambil diploma di IPTA mahupun di IPTS. Program diploma kejuruteraan di IPTA seperti MTUN (UTEM, UniMAP, UTHM, UMP) menawarkan pelbagai bidang kejuruteraan disampung institusi lain seperti Polteknik, Adtec, KKTM dan kolej-kolej swasta.
  3. Jika ambil program diploma di institusi-institusi diatas dan mendapat keputusan yang cukup syarat kemasukan untuk ke program Degree, biasanya boleh terus direct entry selepas tamat pengajian diploma dimana kebiasaanya tempat lebih secured.
  4. Kebanyakan program diploma sekarang 2 tahun 9 bulan dan bila diterima masuk ke program degree, boleh transfer kredit maksimum hingga 30%.
  5. Namun begitu, syarat kemasukan ke program diploma masih memerlukan calon pelajar di aliran sains kerana masih lagi 5 kredit termasuk Add Math cuma grade add math lebih rendah sedikit berbanding syarat kemasukan ke Matrikulasi.
  6. Jadi bagi aliran non science, strateginya adalah MASUK KE PROGRAM DIPLOMA YANG DITAWARKAN OLEH POLITEKNIK, KKTM MAHUPUN ADTEC. Syarat kemasukan ke program ini tidak memerlukan add math. Syarat kemasukan ke poli teknik РMatematik atau Matematik Tambahan, SATU (1) mata pelajaran kumpulan Sains/Teknologi/Vokasional, Mana-mana TIGA (3) matapelajaran lain yang belum diambil kira kepujiannya.  http://www.politeknik.edu.my/spm/s_syaratmasuk2004.htm
  7. Masuk ke program diploma di POLITEKNIK, KKTM, ADTEC dan dapatkan keputusan CGPA >3.0 untuk melepesai kelayakan untuk menyambung pengajian ke peringkat degree di Universiti Awam terutamanya MTUN. (Syarat CGPA kemungkinan berbeza-beza bergantung kepada UA yang dipilih)
  8. Dengan transfer kredit maksimum 30%, calon mungkin akan dapat terus credit exemption untuk tahun 1 dan terus boleh masuk ke tahun 2.
  9. Belajar bersungguh-sungguh sehingga grade dan kemudian boleh apply kerja jadi engineer dan biasanya company tak akan tanya, add math ambil tak waktu SPM.

Kadang-kadang pelajar-pelajar ni, turning point mereka suksess dalam hidup mungkin agak lambat dan bukan sewaktu mereka mengambil SPM. Jadi laluan untuk mereka menjadi engineer masih ada dan yang penting usaha bersungguh-sungguh untuk belajar kerana belajar engineering ni lebih susah berbanding dengan IT sedangkan peluang pekerjaan di bidang IT lebih besar dan gajinya pun sudah tiada beza sekarang ni.

Apa-apa pun, minat yang paling utama untuk memilih laluan mana yang kita nak pilih untuk ke peringkat pengajian yang lebih tinggi.

 

Posted in General news | Leave a comment