Pulau Perhentian

Suasana di jeti ke pulau perhentian K.Besut. Hujung minggu, suasana agak busy..Menunggu bot laju utk ke pulau. Ada perkhidmatan feri, tapi frekuensi nya tak kerap.

Bersedia untuk berlepas.. Boat yang boleh memuatkan sehingga 12 orang di tambah dengan beg2 penumpang. Life jaket mesti pakai untuk keselematan.

Speed boat ni bawak laju. Meredah ombak laut cina selatan. Bot malantun melanggar ombak dan lantunan tu bukan perlahan2x, tapi lantunan kuat. Bagi mereka yang first timer, pasti rasa terseksa terkena lambungan ombak. Kalau bawak anak2 kecik atau wanita yang tak kuat, memang tak dinasihati untuk naik speed boat ni. Lambungan nya boleh tahan ketika langgar ombak besar. Alternatifnya, naik feri yang besar sikit. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 30-45 mini untuk sampai ke destinasi perhentian kecil atau perhentian besar. Di setiap chalet ada jeti pendaratan untuk menurunkan pengunjung.

 

aktiviti yang wajib untuk di buat adalah snorkeling kerana melihat taman laut yang cantik dan indah. jangan takut jika tak pandai berenang, kerana kita boleh pakai life jaket. Cuma perlu confident kerana bagi yang tak biasa berenang, duduk dalam air, kaki mesti nak pijak tanah. tapi bila pakai life jaket.. insyaAllah kita akan terapung dan boleh mulakan ekspedisi untuk meneroka dasar laut berjumpa nemo, ikan, penyu, karang dll.

This entry was posted in @ Other places. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s